wtorek, 30 grudnia 2014

Ciasto hetmańskie

Ciasto hetmańskie składa się z placków miodowych oraz biszkoptu przełożonych masą budyniową. Oto przepis na to proste ciasto.

Placki miodowe:

Składniki:
3 szklanki mąki
10 dkg cukru
2 jajka
20 dkg masła lub margaryny
płaska łyżeczka sody
2 łyżki miodu

Wykonanie:
Wszystkie składniki(bez miodu) zagnieść. Potem dodać miód. Podzielić ciasto na dwie części. Piec oddzielnie w temperaturze 180 stopni ok.10-15 min.

Biszkopt:

Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:
Ubić białka. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy tej samej wielkości co placki miodowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.

Masa budyniowa:

Składniki:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy

Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, margaryną i cukrem waniliowym. Wlać budyń. Ciągle mieszając, zagotować. Gorącą masę budyniową włożyć pomiędzy placki.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Masa budyniowa bez wątpienia przekonuje mnie do tego ciasta :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto muszę zrobić, dam znać, czy wyszło...

    OdpowiedzUsuń
  3. super ! wuielbiam takie smaki !

    OdpowiedzUsuń
  4. to działa ! musze sprobowac to w domu !

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie, nie, i jeszcze raz nie! To nie jest masa budyniowa tylko budyniowy gniot przypominający za gęsty kisiel. Już nigdy nie zrobię ciasta z tego przepisu. Dziś był pierwszy i ostatni raz.

    OdpowiedzUsuń