Składniki:
5dag masła
20dag miodu
10dag cukru
60dag mąki
płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki mleka
1 jajko
łyżeczka przyprawy do pierników
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
1 białko
Wykonanie:
Zagnieść ciasto ze składników. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wykrawać foremkami. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15min. Kiedy pierniczki wystygną możemy je polukrować. Ja udekorowałam je jeszcze kolorową posypką.
Pierniczki szybko miękną, ale jednocześnie pozostają kruche.
Smacznego!
super !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i na pewno niedługo go wypróbuje. Chciałabym tylko abyście w miarę możliwości podpowiedzieli mi, który z tych blenderów https://duka.com/pl/agd/blendery będzie najlepszym wyborem?
OdpowiedzUsuń