poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki

Święta bez pierniczków? To niemożliwe!  A więc jak co roku moje dzieci zajęły się ich wypiekiem. Najpierw było poszukiwanie foremek. Potem wybór najlepszego przepisu i oto co wybraliśmy;

Składniki:
5dag masła
20dag miodu
10dag cukru
60dag mąki
płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki mleka
1 jajko
łyżeczka przyprawy do pierników
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
1 białko

Wykonanie:
Zagnieść ciasto ze składników. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wykrawać foremkami. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15min. Kiedy pierniczki wystygną możemy je polukrować. Ja udekorowałam je jeszcze kolorową posypką.

Pierniczki szybko miękną, ale jednocześnie pozostają kruche.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetny przepis i na pewno niedługo go wypróbuje. Chciałabym tylko abyście w miarę możliwości podpowiedzieli mi, który z tych blenderów https://duka.com/pl/agd/blendery będzie najlepszym wyborem?

    OdpowiedzUsuń