środa, 31 grudnia 2014

Ciasto Pani Walewska

To ciasto jest zapewne znane wielu smakoszom. Ja je nieco zmieniłam, gdyż zamiast orzechów na wierzch ubitej piany, do białek dodałam wiórki kokosowe.

Ciasto:

Składniki (na blachę o wymiarach 37cmx25cm):
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1/2 cukru waniliowego
dowolny dżem

Beza:
6 białek
szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 5 dkg wiórek kokosowych

Wykonanie:
Zagnieść ciasto z powyższych składników i rozwałkować na 2 placki. Każdy z nich posmarować dżemem. Białka ubić. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami. Powstałą masę podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch plackach. Piec w tem. 180 stopni ok.20 min.

Masa:

Składniki:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 masło
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Z mleka oraz obu mąk ugotować budyń. Po ostudzeniu dodawać stopniowo do kostki masła. Na koniec dodać sok z cytryny. Gotową masą przełożyć upieczone placki.

Smacznego!



5 komentarzy: