niedziela, 21 grudnia 2014

Ciasto drożdżowe

Oto przepis na pyszne i jednocześnie moje ulubione ciasto drożdżowe. Zachwyca się nim cała moja rodzina. Polecam je do porannej kawy, a także na podwieczorek...

Składniki:
1/2 l mleka
1 kg mąki
5 żółtek
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
200 g tłuszczu roztopionego
bakalie lub owoce (ja dodałam mrożone maliny)
cukier waniliowy

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku(1/3 szklanki) z dodatkiem jednej łyżki mąki i łyżeczki cukru. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podrośnie połączyć go z żółtkami, mąką i mlekiem. Dobrze wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać bakalie/owoce i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1h. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC-200ºC przez ok.40 min. Po wyjęciu z piekarnika można posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Musi być pyszne... Dobry pomysł z tymi malinami, ale ile ich dać, żeby nie zrobił się zakalec?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń